Eddie Henríquez | Skapa en profillänk
Eddiemans Fredagspub - *** Eddiemans Fredagspub Varje Fredag, Annat någon Annan Dag ***

Eddiemans Fredagspub

*** Eddiemans Fredagspub Varje Fredag, Annat någon Annan Dag ***

Konsten att "förlora" vänner

Sommaren var verkligen kort

 

Så, vi lider mot septembermånads slut. Helt otroligt att vi återigen, hamnar i kalla och mörka perioder. Det var liksom inte så längesedan jag ”klagade” på väderleken med att säga att ”jag längtar till sommaren” eller till ”värmen”. Visst, nu fick vi den också men den var bara kortvarig. Eller jag kände och tycker att den var extremt kortvarig. Det är bara att kolla när det börjar bli mörkt efter klockan 19.00. Att leva i nordiska klimatzoner tenderar att ha mörka perioder, oftast långa och mörka perioder och själv tycker jag att vi har mer mörka dagar än ljusa dagar.

 

Nog för att sommaren upplevdes kort för mig men jag tycker också att hösten gjorde sin årliga debut lite för tidigt också. Den höstkyla som kommer med sig på köpet, gjorde också sin fantastiska tidiga debut i år.

 

Det är dags att börja småklaga lite på beteenden för att det var ju ett tag sedan jag gjorde en så kallad ”rant”. Rant i detta syfte är helt enkelt att klaga, även om jag tycker att definitionen av ordet ”rant” är lite småflummig.

 

Vänner. Vad vore vi människor utan vänner? Jag hade aldrig funkat utan mina närmaste vänner. Vännerna finns där om man behöver och söker hjälpen. Vänner står vid din sida, håller med dig om saker och argument och vänner är helt fantastiska människor som lyssnar på dig. Jag har vänner, vi alla har vänner av något slag, i olika nivåer men dem finns där, vänner…

 

Ponera att du sedan blir totalt ”dissad” av din närmaste vän av okända eller kända (icke-logiska) orsaker. Vännen totalt vänder helt om, hör inte av sig längre, blockerar dig på alla tänkbara sociala medier och tar bort dig från ditt liv. Detta är förödande.

 

 

Jag är livrädd för att förlora mina närmaste vänner. Jag har förlorat ett par stycken av icke-logiska orsaker. Vad menas med det egentligen?

 

Icke-logiska orsaker enligt min definition, anses vara att personen i fråga gjort slut med vänskapen på grund av dumma orsaker. Så korkade beslut och oftast involverar det pengar också vilket min pappa alltid varnat mig för när det gäller summor, ekonomi, pengar och lån. Vad pappa varnade mig för hela tiden var att aldrig låna ut pengar till någon, var det sig är din närmaste kompis, vän, syskon eller sin egen familjemedlem. Men ibland går verkligen inte ekonomin ihop och då kanske man måste ta drastiska beslut och vara illa tvungen be om ett lån av en summa eller liknande.

 

Ta mig som ett tydligt exempel; jag har ALLTID varit fattig. Från den dagen som jag föddes i mitt hemland El Salvador, var jag fattig. Att jag hamnade i Sverige till slut är egentligen ett mirakel egentligen. Undrar om jag hade levt ett normalt liv i mitt hemland om inte min familj tog det drastiska beslutet att fly undan ett land i krig? Svaret är nej. Jag hade varit död. Definitivt död. Så illa var det då…

 

Med fattigdom så menar jag självklart att man alltid haft brist på pengar och man har oftast inte råd med att köpa saker åt en för nöjets skull eller liknande. Jag kanske inte är fattig i den benämning som ”fattigdom” är idag men alltid har man aldrig haft råd med någonting och aldrig har man haft ett riktigt jävla jobb. Tidningsdistributionen är det närmaste jag kan komma som ett ”riktigt” jobb för att det var det ju. Problemet var att i en sådan liten stad som Arboga och med tidningsdistributionen var under tre dagar i en vecka, genererar det inte en sådan stor inkomst. Detta betyder att jag alltid haft problem ekonomiskt och inte tjänat mer än 10.000 svenska kronor. Jag har ALDRIG tjänat mer än det på riktigt. Inte ens när jag var lokalvårdare inom kommunen genererade inkomst eftersom min ”lön” var mindre än existensminimum på grund av min, dåtida, unga ålder.

 

Vad jag försöker åstadkomma här är helt enkelt att man måste vara försiktig med planering och struktur av saker och ting och när pengar blir involverade blir det extremt personligt.

 

Det är aldrig roligt att få stämpeln som ”fattig” på sig hela tiden men vad gör man för att inte försöka påverka sin livssituation.

 

Alright, så nu när vi har det i fokus, det här med brustna vänskap. Det är aldrig roligt att förlora vänner. Men vissa kan vara iskalla att inte helt bry sig om det och ser det istället som en ”vinst” att bryta kontakten med någon och det är oftast personer med psykopatiska beteendedrag som kan göra så. Visst, man förtjänar personens säkerhet och pålitlighet men allt på bekostnad av något och då kommer pengarna oftast i vägen eller i konflikt med en.

 

Jag har tyvärr drabbats av detta, dock inte av psykopatiska beteendedrag eller liknande men jag har sett andra drabbats av detta och det är djupt obehagligt.

 

Som jag nämnt tidigare så har jag istället förlorat vänner av okända och icke-logiska orsaker. Jag vet inte varför man väljer att ta bort kontakten helt från mig. Jag vet att min usla egenskap är att inte höra av sig till folk och där brister det för många som är extremt extroverta, den sociala tillställningen. Jag är introvert vilket jag berättat om tidigare om min telefonfobi så där är det egentligen kört för mig. På sådant sätt förlorar jag vänner, för att jag helt enkelt väljer att inte lyfta på luren. Och det är hemskt men också helt ofattbart. Och jag som dessutom är konflikträdd så betyder det att jag inte väljer att reparera ”skadorna” heller. Men vilka skador egentligen? Jag har ju inte valt att socialisera med en person till exempel eftersom personen i fråga, kanske har helt andra värderingar än mig. Vi kanske har olika politiska värderingar och grunder. Vissa kan fortfarande vara vänner på grund av det men andra kan inte det och då måste man respektera det. Men väljer man att blocka en från sina liv så kommer man att ta det som ett hot och desillusion.

 

Och ställer man upp för vänner för att sedan bli nedtryckt och smutskastad på så är det också allvarligt och man bör se på om dessa personer verkligen är ”vänner”. En vän ska ju finnas där för en, stå bredvid, supporta, ge omdömen om saker och ting och vara bästa ”dream team”. Inte smutskasta på varandra, då har man valt fel tyvärr och man måste avlägsna sig från riskfaktorerna, personer som genererar dålig energi och samvete och sprider onödiga rykten om en och andra negativa faktorer.

 

Har ni bästa och nära vänner så ta alltid vara på dem. Gör inget dumt. Respektera varandra så som man vill bli respekterad tillbaka.

//Eddie @ Eddiemans Fredagspub 2018

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0