Eddie Henríquez | Skapa en profillänk
Eddiemans Fredagspub - *** Eddiemans Fredagspub Varje Fredag, Annat någon Annan Dag ***

Eddiemans Fredagspub

*** Eddiemans Fredagspub Varje Fredag, Annat någon Annan Dag ***

Den hemliga intervjun

Detta är en intervju om Alexanders och min syn om beatboxing förra året. Detta dokument är taget från mitt projektarbete för skolan 2008. Detta var inte meningen att publicera offentligt men efter beslutet tidigare idag så struntar jag i det fullständigt nu.

Ur dokumentet:
(c) Projektarbete Edison Henriquez - The Human Beatbox 2008
Hej Alex, vi kör igång med intervjun och jag måste då fråga dig, varför börja du beatboxa?
– Det hela började med att jag surfade på Internet, jag ville leta efter information om hur man kan skapa egna så kallade beats. Beats är en sorts rytm som går hela tiden men istället för beats så hittade jag något som stod med stora bokstäver: Human Beatboxing och då kika jag in i den sidan och hittade en massa videos om hur många talanger det fanns som kunde det här med beatboxing…
 
– Så det finns beatboxare världen runt?
– Jo precis, de stora tävlingarna brukar hållas i Storbritannien där de har deras ”Community” men själva beatboxen föddes i Amerika.
 
– Jag har hört att förr, när de inte hade instrument att spela på, så använde de munnen som ett speciellt instrument, stämmer detta enligt dig?
 – Ja, det kan ju stämma, men beatboxing var nog inte så stort på den tiden.
 – Men är det svårt att ”beatboxa”?
– Till en början var det svårt, men när man väl kom in i den så kan man. Alla kan lära sig att beatboxa, problemet är att man måste hela tiden komma på något nytt…
 – Vad menar du med det?
– Jag menar att, till exempel om du nu skulle ha haft en spelning gäller det att tänka på att göra några nya saker hela tiden, annars låter det långtråkigt och du kommer att få en dålig spelning.
 – Så vad krävs för att det ska bli en bra spelning enligt dig?
 – En bra spelning ska innehålla introt, där du berättar om dina erfarenheter om beatboxing, introducerar en teknik som du kommer att framföra, köra den och improvisera. Ta alltid en liten paus medan du byter din teknik och kom ihåg att ta med en vatten flaska så att du kan dricka.
– Men vad menar du med teknik?
– Med teknik så menar jag en typ av beatbox talang som du är bra på, alla beatboxare har en speciell teknik eller egenskap som inte alla andra har och då ska man försöka att visa upp den ”dolda” talangen för dem.
– Hur länge har du beatboxat?
 – Jag har beatboxat i 3 år, men nu har jag slutat…
 – Varför det?
 – Därför att jag inte gillar det längre, att beatboxa krävs det att man hela tiden lär sig något nytt, kör man bara samma gamla beatbox hela tiden är det väldigt tråkigt…
– Men innan vi går över till hur du beatboxar, vill jag fråga dig vad är beatbox enligt dig?
 – Alltså, beatboxing är att skapa ljud som låter som ett ”drum – set” med hjälp av ett instrument: munnen. Man kan använda andra instrument samtidigt också men det krävs träning. Ett speciellt instrument som man kan spela samtidigt som man beatboxar är ju munspelet. ”Yuri Harmonica” från USA, använde denna teknik och det var ju häftigt med tanke på vilka sorters ljud han fick fram. Men att kunna göra det krävs det att man också tränar sina lungor och kontrollerar andningen.
– Men det som jag inte förstår ännu är; hur gör dem för att beatboxa hela tiden för att jag menar, jag såg dig göra det i ca en kvart och du klarade det utmärkt, men hur gör man? Hur andas du?
– Det speciella med den tekniken; att andas in, är att man automatiskt skapar ett annat ljud som låter som trummans ”hi-hat”. Vi har då skapat en speciell beatbox teknik som kallas för ”snares”. Den tekniken är helt enkelt andningsprocessen, du kan beatboxa hela tiden med den kunskapen.
 – Snares?
 – Ja, eller snarare ett handklapp fast bättre.
– Finns det kända artister som beatboxar?
– Jodå, ta Will Smith till exempel, han som gjort rösten till bl.a. Hajar som Hajar filmen, i en filmsnutt så beatboxar Smith, och det finns ju en rad andra kända artister som Razhel, Kenny Muhammad, Dougie Fresh…
 – Och nu kommer vi till den frågan som dem flesta undrar över; vem skapade beatboxen, vet du det?
– Den som först skapade beatboxen enligt en skrift, var Dougie Fresh med låten: The human beatbox, där han visar för världen en ny musik stil: beatboxing. (år 1987) Efter hans debut kom en rad massa andra kända beatboxare som tog över musik stilen med sina unika stilar. Razhel är känd som ”The Music Box (år 2000)” och ”The Godfather of Noice” eftersom hans beatbox teknik är att skapa unika och nya ljud. Kenny Muhammad är känd som ”The Creator of the Techniques” eftersom han skapade med hjälp av den tyska techno gruppen Kraftwerks låt: ”Boing Boom Schack” tekniken: Wind Technique som helt enkelt är en av de 4 element som finns inom beatboxen. Det finns alltså: Fire(eld), Water(vatten), Wind(vind) och Earth(Jord) teknik men vind tekniken är den som är mest känd och häftig att göra.
 – Kan du några av de nämnda stilarna?
– Jag kan alla utom eld stilen eftersom den är mörk och långsam.
– Vad är en ”layered cover”?
– En Layered Cover är en låt som man tagit från den äkta artisten, men konverterat den i Beatbox ljud, alltså ljud med munnen, man använder sina egna trumm låtar till att kanske rappa till den, hitta på egna sångtexter, men samma bakgrund som själva musiken av den äkta artisten.
– Det låter komplicerat, kan du förenkla det?
– Alltså du förstår att hur man gör en cover?
 – Nej det gör jag inte faktiskt…
– Okej, att göra en cover till en låt är att spela en låt som man tagit från den äkta artisten, en layered cover är nästan samma sak, det enda som är förändringen är att man beatboxar under spelningen.
– Man kan säga att du tar inspiration utifrån andra låtar och gör egna?
 – Jag har inte gjort några layered covers, men tanken är så att man ju inspiration från låtar som har en så kallad dembow, det vill säga, rytm. Reggaeton som är den spanska musikstilen har en rytm som man kan ta inspiration av och ”konvertera” den till beatboxing.
 – Låter inte det lite svårt att göra det?
– Från en början kan det vara svårt att göra det, man måste veta exakt vilken sorts rytm som du vill beatboxa till. Och en annans sak att tänka på är tempot på rytmen, blir det för långsamt så blir beatboxingen alldeles för lång, däremot om den rytmen är för snabb så blir beatboxandet alldeles för kort och då kan det bli problem.
– Är tempot för snabbt, då blir beatboxandet för kort säger du…
 – Jag menar, är tempot alldeles för snabbt på en låt eller rytm, så måste DU också som gör detta med beatboxing, beatboxa snabbt och meningen med att beatboxa är att vara kreativ och göra något nytt hela tiden.
– Många anser att beatboxa och rapp är samma sak, vad tycker du?
 – Det är väldigt många som har precis frågat samma sak om detta med rapp och beatboxing. Att rappa är främst, läsa upp en sak som en dikt, fast det är ingen dikt. Utan snarare en text som rimmar. Att rappa är unikt, det är en process som är snabb. Att rappa är svårt, och det som man pratar om kan vara precis vad som helst. Allt om familjeliv till världskrigen och situationer. Många rappare berättar om sina liv i sina texter och det kan bli väldigt personligt. Att beatboxa är att vara kreativ, att skapa en ”beat” till en rapp låt kan vara ett bra exempel på att framföra sina talanger på och med det menar jag att till exempel en bra rappare (som de nu oftast kallas), kan rappa tillsammans med en beatboxare. Man behöver inte längre ett trumset, man har en portabel kan man säga…
 – Vad jag förstår är att beatboxing är en musikstil medan rapp är ett sätt att får sig hörd?
 – Rapp är en musikstil, men det kan vara som du säger, ett sätt att få sig hörd men det är sällsynt att det händer.
– Rapp är också en musikstil?
– Precis, dagens Hip Hop musik innehåller rapp.
 – Men man kan säga att Hip Hop, rapp och beatboxing hör ihop?
 – Det kan man säga ja, jag vet inte så mycket om det.
 – Finns det några fördelar och nackdelar när man beatboxar?
– Fördelarna måste vara att man blir känd, man är kreativ och unik och många verkar tycka om det. Nackdelarna måste vara att man måste hela tiden byta teknik och stil och ibland kan man faktiskt bli uttjatad och det kan bli jobbigt.*
 – Vad menar du med att vara uttjatad?
 – Jo, att någon till exempel frågar mig om jag kan beatboxa till dem, fast man inte vill och då börjar tjatet och det var en av de orsaker som jag slutade med att beatboxa. *
– Okej, tack så mycket  för denna intervju.

//
* Utjatighet är det värsta jag kunde ha upplevt som beatboxare idag... Det är en av de största orsakerna till att jag slutar att beatboxa.
Här beskriver [Alexander sina åsikter med min perspektiv/aspekt]. Han slutade med sitt beatboxande på grund av det också...

Trevlig kväll!

//Eddie

//Eddie @ Eddiemans Fredagspub 2018

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0