Eddie Henríquez | Skapa en profillänk
Eddiemans Fredagspub - *** Eddiemans Fredagspub Varje Fredag, Annat någon Annan Dag ***

Eddiemans Fredagspub

*** Eddiemans Fredagspub Varje Fredag, Annat någon Annan Dag ***

Att ta risker

God dag och mycket välkomna ska ni vara till Eddiemans Fredagspub, en personlig blogg av mig, Eddie, i spetsen.

Ännu en vecka har passerat oss och vi fortsätter in i 2020 med nya framsteg och hopp, det är i alla fall vad man hoppas på och tänker på varje dag.

 

Dagens inlägg kommer att handla om konsten att ta risker. För att det gör vi alla någon eller några gånger i våra liv, att ta en risk för att leda till någonting nytt på både gott och ont. Och man kommer att misslyckas många gånger med att ta risker. Men när det presenteras alternativ till förbättring blandat med tur, det är då som att ta tag i vissa saker som kommer att leda till en livsförändring i alla aspekter. Jag tog en djup och verklig risk förra sommaren när jag valde för första gången på riktigt, att flytta till en helt annan stad i Sverige. Från den lilla kommunen Arboga till en annan kommun som kom att vara Karlshamn i Blekinge.

 

Att flytta till en annan stad har länge varit och funnits i agendan för mig. När jag började studera folkhälsovetenskap i Västerås till exempel var jag ändå ganska nära på att flytta men vågade inte göra mig av med lägenheten i Arboga då eftersom jag inte var redo för flytt. Inte med ekonomiska bekymmer i bagaget efter att ha varit på ett arbetsmarknadspolitiskt program i ca 3 år med sämre anställningsformer (jag blev aldrig anställd) och då blev man också ekonomiskt oförberedd för att betala all studentlitteratur som kom att kosta en summa för utbildningens skull.

 

När sedan brorsan valde att bo tillsammans med mig 2013 avstannade flyttkänslorna eftersom jag hade då någon att prata med varje dag och vi tillsammans skötte lägenheten och jag dessutom fick en annan anställning i hemstaden så det blev inte av helt enkelt. Och så skulle vi bo i fem år tills min bror ändrar upp och ner på sina livsvanor och stil 2018. Jag såg det med en positiv inställning eftersom jag då hade längtat att bo ensam igen som jag gjorde tidigare innan 2013 men den tankeställningen ändrades ganska snabbt hösten 2018 eftersom det var då som jag bokstavligen gick in i väggen som jag fortfarande inte visste till en början vad det handlade om. Brorsan hade flyttat ut och jag skulle bli gladare och nöjdare blev ju tanken men så blev det inte och det blev plötsligt en kamp mot mina ångestfyllda tankar och känslor som uppstod efter brorsans flytt; ensamheten hade kommit tillbaka och denna gång hade den verkligen amplifierats efter att ha legat i dvala i fem rika och långa år.

 

Ensamheten blev alltså den största boven igen och jag mådde mycket sämre psykologiskt men jag hade inga ”botemedel” för det eftersom jag inte visste hur jag kunde hantera situationen. Hur kan man hantera en sådan situation egentligen när ensamheten präglat en i hela sitt liv?

 

Städning och rensning av hela lägenheten kom att vara ett långvarigt projekt som jag startade i hopp om att tänka på annat eftersom jag vet att städning inte är så farligt egentligen, tvärtom! Det är bra med städning för det jag gillar belöningen som man får efter ett avslutat städpass; en fin och fräsch lägenhet. Men detta projekt skulle ta tid. Att städa och rensa efter både mig och de saker min bror hade lämnat kvar för att han inte kunde få med sig hela paketet kom att kosta mig enormt mycket tid på bekostnad av min fritid. Och det är också tur att man har en hjälpande familj lite då och då tillsammans med vänner som hjälpte mig att slänga massor med skräp och saker som inte kom att vara till användning längre och all den pant som jag hade samlat och sparat till i så många år blev till en pantsumma på ca 2300kr och det kvittot tror jag finns inramad någonstans.

 

Ja, städningen var alltså ett botemedel men känslorna av ren ensamhet fanns fortfarande kvar och jag mådde verkligen inte bra. Då kom nästa förslag lagom till julen 2018 att totalt renovera lägenheten men jag hade inga resurser för det på den tiden så jag gick verkligen på knäna då för att kämpa för överlevnad. Det var här också som jag blev introducerad till katter som kom att vara det bästa botemedlet (i alla fall då) mot ensamheten.  Jag hade aldrig någonsin tidigare föreställt mig att ha en katt som en viktig livskamrat och kompanjon i hemmet och jag fick testa mig hur det var att ta hand om en katt. Jag fick med mig en broschyr också om katter för att mentalt förbereda mig på hur man tar hand om en katt. Jag skulle ta hand om denna specifika katt i minst tre veckor och jag måste ändå säga att det må vara mina tre bästa veckor med trevligt umgänge. Katten tyckte om den nya miljön och tyckte om mig och jag tyckte om katten också.

 

I samband med detta föreslogs det ett annat alternativ som kom att vara startskottet för den ultimata flytten som kom att äga rum senare; Flytta till Karlshamn!

 

Den största orsaken till att jag valde att flytta till Karlshamn var helt enkelt för att bota min ensamhet. Det fanns många andra orsaker men det viktigaste som jag måste belysa här är helt enkelt på grund av min ensamhet som var nära att kosta mig min mentalitet. Projektet såg ut att vara mörkt från början med det på långt sikt och successivt stöttande och insamlingskrafter från de människor som ville ha mig i Karlshamn hjälpte mig att förbereda mig för denna flytt.

 

Sen är allt historia; jag flyttade med omnejd sommaren 2019 som kom att vara en mycket kaotisk sommar med mycket känslor och aktiviteter att jag nästan blev utbränd på grund av det. Det tog en lång stund också att förbereda mig för en helt ny miljö och anpassningen till ett nytt liv med umgänge varje dag tog också en enorm tid att anpassa sig till eftersom jag nästan hela mitt liv, levt ensamt.

 

Jag ångrar inte flytten från Arboga till Karlshamn. Det var ett klokt beslut som kom att kosta mig relationer till vänner, arbetskamrater och familj. Det var alltså en mycket stor risk jag tog som tack och lov idag, var verkligen värt den risken eftersom jag mår mycket bättre mentalt med att leva det liv som jag gör det idag. Men det var verkligen inte lätt. Mentalt var det svårt eftersom jag skulle anpassa mig till något som jag helt enkelt inte var van vid. Och att sedan på grund av flytten också reparera relationer till andra människor också på distans, säga upp sig från jobbet och avbryta mötestillställningar med det lokala partiet och allt annat som jag helt enkelt var tvungen att ge upp, det var för mycket saker som hände i samband med flytten men det har vi nu tagit oss igenom nu. Jag har gjort det nästan omöjliga att ta mig ur min komfort-zon för att det verkligen var en mycket tuff uppgift att utföra.

 

Så, när det finns möjligheter i alla aspekter för att ta en risk, gör det och gå på magkänsla. Ibland har man tur.

//Eddie

//Eddie @ Eddiemans Fredagspub 2018

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0